Maandagnamiddag kreeg mevrouw Croonen een mooi en uniek cadeau van het gemeentebestuur. Zij was destijds de 10.000ste inwoner van de gemeente Nijlen. Daar werd toen een gedenksteen van gemaakt en deze wordt officieel aan mevrouw Croonen overhandigd.

1967

Deze gedenksteen is een mooi symbool voor de groei van de fusiegemeente Nijlen en zet meteen ook het belang van het huidige project rond dienstverlening nog eens in de verf. Wie al eens verbouwd heeft, die kan er wellicht over meespreken. Hier en daar schuilt er al wel eens verrassing, soms in een klein hoekje.

In zo’n hoekje en wel van de zolder van het voormalige gemeentehuis werd bij het leegmaken van de ruimte een ontdekking gedaan. Daar stond een mooie witte gedenksteen uit het jaar 1967 met daarop in gouden letters de vermelding “Aandenken aan de viering van de 10.000e inwoner, Croonen Sonja Yvonne Martha, dochter van Croonen Edward en van Dierckx Maria. 24 augustus 1967”.

De gedenksteen uit 1967 wordt vandaag, 49 jaar en 5 dagen later, plechtig overhandigd aan mevrouw Sonia Croonen. Zij is een Nijlense in hart en nieren die momenteel in Kessel woont. Ze staat daarmee symbool voor wat sommigen vroeger wel eens groot-Nijlen noemden, een term die je vandaag nog wel eens hier en daar hoort vallen.

In tuin

Ze gaat de gedenksteen een mooie plaats geven in haar tuin zegt mevrouw Croonen, die overigens zelf ook met een verbouwing bezig is. Gemeente groeit, dienstverlening evolueert mee Sinds 1967 is er heel veel veranderd in Nijlen. Zeker sinds de fusie van Bevel, Kessel en Nijlen tot één gemeente in het jaar 1977 is onze diamantgemeente geen kleine gemeente meer.

In de decennia sinds de fusie is het bevolkingsaantal van de gemeente jaar na jaar blijven toenemen. Ondertussen zitten we ruim boven de 22.500. Om al deze inwoners een optimale dienstverlening aan te bieden en om de dienstverlening af te stemmen op de samenleving van vandaag, besloot het college enkele jaren geleden om één van de grootste projecten uit de recente geschiedenis op touw te zetten.

Nieuwe bib en gemeentehuis

Met als vertrekpunt een bibliotheek die dringend aan vernieuwing toe was, groeide het project daarna uit rond de idee van een nieuw concept van dienstverlening. We noemen kort enkele elementen op: - een betere begeleiding van bezoekers aan het gemeentehuis - een betere wachtruimte - een leescafé voor de bib - een proefproject met werken op afspraak - aangevraagde documenten die meteen aan het onthaal afgehaald kunnen worden - een systeem van zelfontlening.

Digitale luik

Dit zijn maar enkele elementen die er ofwel al zijn ofwel komende zijn. Voeg daar achter de schermen nog de geplande uitbreiding van het digitale luik aan toe en dan weet je dat er momenteel veel in beweging is. Wanneer is het zo ver?

Helaas is het zo dat we bij de verbouwingen niet alleen leuke verrassingen zijn tegengekomen. De realiteit stemt soms niet helemaal overeen met de situatie zoals die op het terrein effectief is. Dan moeten er nieuwe plannen gemaakt worden, ander materiaal besteld en ga zo maar door.

Het zal daarom niet lukken om de bibliotheek de komende winter te laten verhuizen naar hun nieuwe thuis, vlak naast hun stek van weleer. Specifieker dan dat kan het gemeentebestuur momenteel nog niet zijn.